THE MASTELOTTOS – A ROMANTIC’S GUIDE TO KING CRIMSON

De oudere lezers onder ons zullen zich misschien nog wel het succes herinneren dat in de jaren ’70 te beurt viel aan de Londense progressieve rockformatie ‘King Crimson’. Hun invloed op de sound van de later geformeerde progrockgroepen als ‘Genesis’ of ‘Yes’ was immens. Robert Fripp, de leadgitarist en belangrijkste componist van de band is als enige overgeblevene van de oprichters in 1968 al meer dan 50 jaar de stuwende kracht achter deze legendarische cultgroep gebleven. De muziek van ‘King Crimson’ was een mix van jazz, folk, heavy metal, psychedelische, klassieke en experimentele muziek en hun nummers bevatten niet zelden lang uitgesponnen gitaarsolo’s.

Hun debuutalbum “In The Court Of The Crimson King” verscheen in 1969 en “The Power To Believe” was in 2003 hun dertiende en laatste studioplaat. Eén van de muzikanten die in de lange loopbaan van ‘King Crimson’ met de band heeft meegewerkt was de nu 65-jarige Amerikaanse rockdrummer en producer Patrick Mastelotto die in de voorbije decennia ook sessiewerk en producerswerk deed voor o.a. ‘Mr. Mister’, ‘XTC’, ‘Hall & Oates’, ‘The Sugarcubes’ en ‘The Rembrandts’. Hij zit al achter het drumstel bij ‘King Crimson’ sinds 1994.

Samen met zijn echtgenote Deborah heeft Pat Mastelotto midden februari 2021 een twaalf tracks tellende tribute-album uitgebracht met allemaal interpretaties van nummers uit het rijke repertoire van ‘King Crimson’. Ze kozen voor één of meerdere nummers uit debuutplaat “In The Court Of The Crimson King” (1969), diens opvolger “In The Wake Of Poseidon” (1970), “Larks’ Tongues In Aspic” (1973), “Discipline” (1981), “Beat” (1982), “Three Of A Perfect Pair” (1984) en “THRAK” (1995).

De keuze voor de nummers viel voor “The Mastelottos’ op de rustigere liedjes van ‘King Crimson’, songs met een romantisch tintje die uitstekend pasten op het door hen op Valentijnsdag uitgebrachte album “A Romantic’s Guide To King Crimson”. Deze plaat werd in de huiskamerstudio van Pat en Deborah in Austin, Texas opgenomen en bevat enkele bewerkte klassiekers van ‘King Crimson’ waaronder de nummers “Two Hands”, “Matte Kusadai”, “Heartbeat”, “Moonchild” (zie 1e video), “People”, “One Time (Eyes Wide Open)”, “Exiles” en “Sleepless”.

Deborah Mastelotto neemt de leadzang op al deze nummers voor haar rekening, terwijl Pat natuurlijk voor het drumwerk zorgt en ook als albumproducer optreedt. Heel wat van de nummers werden in vergelijking met de originele tracks behoorlijk trager gespeeld wat naast de vrouwelijke zangpartijen bijdraagt aan het romantische karakter van deze plaat, waardoor de soms onherkenbaar geworden ‘King Crimson’-nummers meer als moderne popsongs dan als ruige rockanthems gaan klinken.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: 7D Media

video